Fyrhusen

Fyrhusen är den första etappen i bostadsprojektet Telegrafberget i Nacka som totalt innehåller 300 lägenheter. Ahlqvist & Almqvist arkitekter har varit ansvariga från idé via detaljplan till genomförande. 

Fyrhusen består av 5 punkthus, grupperade i stjärnform runt ett entrétorg på en höjdplatå. Läget ger magnifik utsikt över inloppet till Stockholm från nära nog alla projektets 66 lägenheter – en utsikt som kan avnjutas via stora fönster och generösa balkonger och, i de översta planen, takterrasser. Fasaderna är klädda i Corten, som står vackert mot tallskogssiluetten och är en påminnelse av de rostiga oljecisternerna som stod är innan. Fasaderna med balkonger och stora glaspartier vända emot vattnet och mer slutna fasader på sidorna ger effekten av en fyrs ljussken när man passerar på kvällen med båt. Därav namnet Fyrhusen.

Punkthusen har en dominans av stora lägenheter med öppna planlösningar och är alla 7 våningar höga varav 2 i souterrängläge. Inflyttning skedde i slutet av 2020. Under torget finns ett garage med en parkeringsplats per lägenhet. Fyrhusen har projekterats efter miljöbyggnad Silver.

Kategori

Uppdragsgivare

HSB

Plats

Kummelnäs, Boo i Nacka kommun

Omfattning

Skiss, detaljplan, bygghandling

Projekttid

2012-2020

Fyrhusen 11 redigera
Fyrhusen 9 redigera
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Fyrhusen 9 redigera
Fyrhusen 6
Fyrhusen 13
Fyrhusen 14

Dela sidan