Kajhusen

Kajhusen utgör andra etappen i utbyggnaden av Telegrafberget i Nacka, ett unikt bostadsområde på den södra stranden av Stockholms inlopp. De tre byggnaderna med totalt ca 114 lägenheter, alla med magnifik sjöutsikt, är mellan fem och tio våningar höga inklusive indragna takvåningar. I bottenplanet utmed kajen ryms olika typer av förråd, tvättstuga, möteslokaler, gym m.m.


På plan 1 finns enkelsidiga lägenheter vända mot kajen och vattnet. På våningsplanen däröver ligger dels ytterligare enkelsidiga smålägenheter, dels större genomgående lägenheter som även har kontakt med en stor innergård.

Med sina volymer och fasader i tegel och glas får byggnaderna en karaktär och materialverkan som tydligt anspelar på områdets industriella och maritima historia. Ett av trapphusen är länkat till en gångbro som leder upp till första etappens punkthus de så kallade Fyrhusen. Med hjälp av värmepumpar och andra miljöåtgärder minimeras energiförbrukningen i de nya bostäderna. Projektet uppfyller krav för Miljöbyggnad silver. Inflyttning sker under 2022.

Kategori

Uppdragsgivare

HSB

Plats

Kummelnäs, Boo i Nacka kommun

Omfattning

Skiss, detaljplan, bygghandling

Projekttid

2012-pågående 2021

Kajhusen 01
Kajhusen 05
Kajhusen 06
Kajhusen 02
Kajhusen 03

Dela sidan